Checklista vid flyttstädning

Här får du värdefulla tips och råd hur du flyttstädar din lägenhet på bästa sätt. En flyttstädning innebär att hela bostaden ska städas och rengöras mycket noggrant, mer än många tror. Stäm av punkterna nedan så får du med allt du behöver tänka på. Då är det inga problem att städa på egen hand!

Ladda ner checklistan som PDF

Så går du tillväga – rum för rum!

Börja med att tömma hela bostaden på möbler, flyttkartonger och eventuella mindre ting som fortfarande finns kvar i skåp och lådor. Eftersom biutrymmen som balkong och förråd också ska städas behöver även de tömmas på föremål.

Ett bra tips är att köpa hem bra rengöringsmedel för alla olika ytor. Tänk dock på att vissa medel kan bleka eller förstöra känsliga ytor. Exempel på rengöringsmedel är ugnsrengöring, spis/hällrengöring, köksspray, badrumsspray, vanligt diskmedel, fönsterputs, golvrengöring och rengöringsmedel för väggar.

Samtliga utrymmen


Rengöring av samtliga målade ytor
I varje bostadsrum finns målade eller på annat vis behandlade ytor: golvlister, dörrkarmar, fönsterbågar. Dessa ska rengöras från damm och fläckar på alla ytor. Detta inkluderar även målade ytor, väggar ska dammas eller torkas av.

Fönster
Alla fönster i bostaden ska öppnas och alla glas i dem ska putsas på båda sidor. Fönsterbågarna ska torkas av och göras rent från fläckar på alla kanter. Persiennerna ska torkas fria från damm och smuts.

Dörrar
Dörrar ska torkas av på alla sidor och göras rent från eventuella fläckar. Glöm inte handtagen och ovansidan på dörren som ofta samlar väldigt mycket damm.

Garderober och fast inredning
Garderober och annan fast inredning i bostaden ska göras rent noggrant på alla sidor med hjälp av rengöringsmedel och en våt trasa. Om garderoben har hyllplan, trådbackar, stänger eller liknande ska dessa också rengöras noga. Garderober och annan inredning som inte går hela vägen upp till taket ska såklart även rengöras på ovansidan. Kom ihåg att torka av garderobsdörrarna och även kanten på dörrarna.

Eluttag och ventilationsdon
Saker som tillhör bostadens installationer så som ventilationsdon, reglage och liknande ska torkas rena från damm och fläckar. Bryt strömmen till eluttagen innan du rengör dem. Om det inte är möjligt, tänk då på att inte använda en fuktig trasa när du torkar av dem. Ventilationsdon och övriga ventiler ska torkas rena både på in- och utsidan. Här samlas ofta mycket damm och smuts.

Tak, väggar och golv
Taken och väggarna ska göras så rena som möjligt från damm och fläckar. Golvet ska dammsugas, våttorkas och göras rent från fläckar.

Lampor och brandvarnare
Meddela din bovärd om några lampor i din lägenhet är trasiga. Kontrollera även att brandvarnaren fungerar som den ska.

Övrigt
Ta bort alla dekaler, klistermärken (använd limtvätt för att få bort klisterrester) och liknande som har suttit i rummet. Se även till att klisterrester och fläckar från dessa tas bort. Om det sitter kvar spikar eller tavelkrokar i väggarna ska även dessa tas bort.  Gardinstänger som satt i lägenheten lämnas kvar avtorkade.

Vi är även tacksamma om du tömmer ditt postfack och torkar ur det.

Kök


Kyl och frys
Kylskåp och frys ska först tömmas på allt innehåll. Frysen ska frostas av och alla skåpen ska luftas. Inredningen, hyllplan och lådor, ska tas ut och diskas om de är löstagbara, annars ska de torkas av och göras rent med rengöringsmedel. Insidan av skåpen görs rent på samma sätt. Skåpen ska dessutom göras rent på alla utsidor, inklusive ovansidan. Slutligen ska de dras ut så att utrymmet under och bakom skåpen kan göras rent från damm och smuts. Glöm ej att starta kyl/frys efter du stängt av så det underlättar för nästa som flyttar in med kall frys.

Spis och ugn
Spisen måste dras fram då den ska göras rent på alla sidor, även baksidan om du inte har en spishäll. Utrymmet bakom och under spisen ska naturligtvis också städas. Spisens ovansida och särskilt kanterna på spisplattorna kan kräva mycket jobb på grund av fett och brända matrester. Du bör rengöra din ugn på insidan och alla tillbehör som plåtar, ugnsgaller och liknande ska diskas. Om ugnsluckan är försedd med dubbla glas ska dessa monteras isär för att putsas rena även på insidan. Slutligen ska lådor för plåt- och gallerförvaring göras rent på in- och utsidan.

Fläkt
Spisfläkten och fläktskåp ska göras rent på alla sidor. Fläktens filter ska avfettas och diskas. Om det inte finns en köksfläkt ska ventilen göras rent noggrant på in- och utsidan.

Fast inredning
Köksskåp, lådor och liknande ska torkas rena både på in- och utsidan. Alla eventuella fläckar ska tas bort. Om köksskåpen inte når ända upp till taket ska de göras rent även på ovansidan. Även skåpdörrar, handtag och gångjärn ska torkas rena.

Diskbänk och diskmaskin
Diskbänk, diskho och kranar ska tvättas rent från fett, matrester och smuts. Vid behov ska de även kalkas av. Diskmaskin, om det finns, ska göras rent på in- och utsidan. Glöm inte kanterna på luckan som ofta blir väldigt smutsiga. Även diskmaskinen kan behöva kalkas av.

Badrum


Dusch och badkar
Dusch ska rengöras noga på alla sidor. Blandare, duschhandtag och slang rengörs och kalkas av vid behov. Golvbrunnen ska rensas och göras ren. Lyft ur renskoppen från golvbrunnen och diska den. Använd gärna kalkosan.

Speglar och fast inredning
Speglar ska putsas. Fast inredning som handdukstorkar, skåp och dylikt ska göras rent på in- och utsidan. Glöm inte ovansidan och skåpdörrarna.

Handfat
Handfatet ska tvättas på alla sidor och kranen ska göras rent och kalkas av om det behövs. Undersidan och krokarna i rören är områden som ofta är väldigt smutsiga och kan kräva mycket jobb. Kom även ihåg att rensa vattenlåset.

Toalett
Toaletten ska skuras på insidan och göras rent på utsidan. På en toalett finns många svåråtkomliga utrymmen som kan vara utmanande att tvätta. De allra flesta toalettsitsar kan tas bort för att underlätta rengöringen. Därutöver får man vara petig och ägna mycket tid åt utrymmet längst ner mot golvet och rörkröken bakom toaletten som ofta samlar mycket smuts.

Rör och ledningar
Alla synliga vattenledningar ska göras rent. Dessa städas inte så ofta i vanliga fall och består av många små delar och krökar där det samlas smuts och kan därför vara ganska tidskrävande.

Tvättutrustning
Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp ska göras rent på in- och utsidan. Alla löstagbara delar tas ut och diskas. Filter i maskinerna ska rensas. Även här kan det bli aktuellt med avkalkning om det behövs.

Balkong och uteplats
Balkong eller uteplats ska lämnas i gott skick, det vill säga fria från skräp och prylar. Golvet eller motsvarande bör sopas rent, väggarna rengörs från fläckar och fönsterbleck torkas av. Av naturliga skäl går det inte att få en balkong eller uteplats lika ren som ett rum inne i bostaden, men utrymmet ska ändå städas så väl som möjligt. Ett altangolv rengörs enklast med grön såpa som man moppar med och sköljer av.

Förråd
Förråd ska tömmas på allt innehåll. Därefter ska golvet sopas och eventuella hyllor torkas rena från smuts, damm och skräp.