Uthyrningspolicy för hyresbostäder

Som sökande behöver du uppfylla följande kriterier:

Undantag:

Fastigheter som erhållit statligt investeringsstöd (Hinderbanan, Bredsand, Godisfabriken, Startbanan, Hovshaga, Skärvet, Biologen, Norra Träpalatset, Konstnären, Södra Råbylund, Skrinet, Magasinet, Spiran och Planeten) förmedlar vi enligt allmännyttiga principer.

Uthyrningspolicy för studentbostäder

Som sökande behöver du uppfylla följande kriterier:

  • För att hyra en studentbostad krävs det att du studerar minst 15 högskolepoäng per termin på ett svenskt universitet, högskola eller full CSN-berättigad folkhögskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning.
  • För att ansöka om en studentbostad hos oss behöver du ladda upp ett giltigt studieintyg på Mina sidor.
  • Du behöver vara minst 18 år för att bo i våra studentbostäder. Du behöver vara 16 år för att stå i vår studentbostadskö.

Hur länge får jag bo kvar i min studentbostad?

Du får bo i våra studentbostäder i max sex år, förutsatt att du läser minst 15 högskolepoäng per termin och uppfyller K2A:s kriterier. Vänligen notera att vi utför regelbundna boendeprövningar där du behöver uppvisa intyg på dina studier.

Det här bör du känna till:

  • Vi förbehåller oss alltid rätten att välja hyresgäst.
  • Det ska under hela hyrestiden finnas en gällande hemförsäkring.
  • Vi tillämpar regler mot trångboddhet för att förhindra osunda boendeförhållanden. Antal personer som ska bo i lägenheten måste vara rimligt i förhållande till lägenhetens planlösning och storlek.
  • Rökning i lägenheten godtas ej.

Så fungerar det

1. Ställ dig i vår bostadskö

För att kunna söka bostad hos K2A behöver du först och främst registrera dig i vår bostadskö. När du registrerar dig i kön kan du välja att ”prenumerera” på den typen av bostad du söker. Du kan även ange vilka områden du är intresserad av. När vi har lediga lägenheter som matchar dina önskemål får du ett mejl. Du behöver vara 17 år för att stå i vår hyresbostadskö och 16 år för att stå i vår studentbostadskö. Du behöver dock vara myndig för att teckna ett kontrakt på en bostad.  

2. Anmäl ditt intresse

Under Sök ledigt hittar du våra lediga bostäder just nu. Du kan max göra en intresseanmälan på tre lägenheter samtidigt.

När du ansöker om en lägenhet behöver du ladda upp dokument som verifierar din inkomst eller dina studier. Dessa dokument behöver du ladda upp innan du kan göra en intresseanmälan på en lägenhet.

Du kan ändra din intresseanmälan fram till dess att anmälningstiden för bostaden har gått ut. I samband med att du gör en intresseanmälan på en av våra hyresbostäder (ej student) gör vi en kreditupplysning på dig.

3. Erbjudande

Vi skickar ett erbjudande till de personer med flest ködagar. Hur många ködagar du har ser du på Mina sidor. Du kan tacka ja till samtliga lägenheter du har anmält ditt intresse på. Om du däremot tackar nej eller inte svarar på ett erbjudande två gånger blir du spärrad från att göra en ny intresseanmälan under en månad.

Du har två dagar på dig att svara på ett erbjudande. Tänk på att du inte kan ändra ditt svar, så det är viktigt att du är säker när du svarar.

Ett erbjudande skickas till flera sökande och lägenheten kommer att tilldelas den person med flest ködagar och som uppnår våra villkor.

4. Granskning

När du accepterat ett erbjudande på en hyresbostad kommer vi att granska dina dokument – inkomstbevis på våra hyresbostäder och studieintyg på våra studentbostäder.

Ett erbjudande skickas till flera sökande och lägenheten kommer att tilldelas den person med flest ködagar och som uppnår våra villkor.

Om du blir tilldelad lägenheten kommer vi skicka ett kontrakt till dig som du behöver tacka ja till inom två dagar. Du signerar ditt kontrakt med BankID, kontraktet hittar du på Mina Sidor. Välkommen som kund hos oss!

5. Kontrakt

När du accepterat ett erbjudande på en hyresbostad kommer vi att granska dina dokument. Om du uppfyller våra krav skickar vi ett kontrakt till dig som du behöver tacka ja till inom två dagar. Du signerar ditt kontrakt med BankID, kontraktet hittar du på Mina Sidor. Välkommen som kund hos oss!

Du kommer även få specifik information inför din flytt cirka två veckor innan ditt inflyttningsdatum.

Hur räknar jag ut om jag har tillräcklig månadsinkomst?

Söker du en lägenhet med en månadshyra på 10 000 kronor behöver du ha minst 30 000 kronor i månadslön.